Wat is HRM? Definitie, taken en voordelen van Human Resource Management

De HRM-afdeling is onmisbaar in iedere organisatie. HRM-professionals beheren zowel het operationele als strategische personeelsbeleid. Zonder mensen kan een bedrijf niet functioneren en daarom is HRM van cruciaal belang. In dit artikel bespreken we de definitie, taken en voordelen van Human Resource Management (HRM).

Wat betekent HRM?

HRM staat voor Human Resource Management. Human resources verwijst naar de 'menselijke hulpbronnen', ofwel het personeel van een organisatie. De HRM-afdeling beheert zowel operationele als strategische aspecten van personeelsbeleid. Verschillende termen zoals P&O, personeelszaken of personeelsmanagement worden ook gebruikt om HRM aan te duiden.

Wat doet de HRM-afdeling?

De werkzaamheden van de HRM-afdeling richten zich op medewerkersbeheer, sollicitanten en strategisch HRM. Daarnaast is de afdeling ook bezig met administratieve taken. Voorbeelden daarvan zijn verlofaanvragen goedkeuren, ziekteverzuim monitoren en personeelsdossiers bijwerken. Die taken kunnen variëren afhankelijk van de organisatie.

De vier kerntaken van HRM

De HRM-afdeling heeft vier hoofdtaken:

  • Medewerkersbeheer: talentmanagement en persoonlijke gesprekken
  • Werving & selectie: nieuwe medewerkers aantrekken
  • Strategisch HRM: bijdragen aan de organisatiedoelen
  • Administratie: beheer van personeelsgegevens

Medewerkersbeheer: talentmanagement en persoonlijke gesprekken

HRM legt veel nadruk op talentmanagement en persoonlijke gesprekken met medewerkers. Talentmanagement zorgt ervoor dat iedereen op de juiste plek zit en zich verder kan ontwikkelen door middel van opleidingen en trainingen. Evaluatiegesprekken helpen bij het beoordelen van prestaties. Daarnaast krijg je met zo'n gesprekken ook een idee van de tevredenheid van medewerkers.

Werving & selectie: nieuwe medewerkers aantrekken

Door middel van werving & selectie zorgt HRM voor een volledig en kwalitatief personeelsbestand. HR-professionals stellen functieprofielen op, voeren sollicitatiegesprekken en selecteren de meest geschikte kandidaten voor openstaande functies.

Strategisch HRM: bijdragen aan de organisatiedoelen

Strategisch HRM richt zich op hoe medewerkers kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Dat omvat onder andere de invulling van openstaande functies en het optimaal inzetten van huidige medewerkers om de bedrijfsdoelen te behalen.

Administratie: beheer van personeelsgegevens

De HRM-afdeling houdt zich ook bezig met administratieve taken. Voorbeelden daarvan zijn verlof en ziekteverzuim bijhouden, rapportages opstellen, medewerkersgegevens aanpassen en loonwijzigingen doorvoeren. Dat administratieve werk kan veel tijd in beslag nemen. En dat kan strategisch HRM beperken.

Voordelen van HRM

HRM is essentieel voor elk bedrijf. Met effectieve HRM-strategieën optimaliseer je je personeelsbestand en realiseer je je bedrijfsdoelen. Een aparte HRM-afdeling opzetten biedt verschillende voordelen:

  • Efficiënter personeelsbeleid
  • Meer tevreden medewerkers
  • Lagere operationele kosten

Ondersteuning door HRM-software

HRM-afdelingen hebben vaak te maken met tijdgebrek, vooral voor strategisch personeelsbeheer. Met HRM-software kunnen HR-managers zich weer richten op hun kerntaken. Door administratieve processen te digitaliseren en automatiseren, komt er meer tijd vrij voor strategisch HRM. Zo kan HRM echt het verschil maken.

Alle artikelen

Automatiseer je HR-administratie in één softwarepakket

Met de software van AFAS regel je zaken als verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan.