Procesmanagement: uitleg en voordelen

Als organisatie werk je met doelen die je zo efficiënt mogelijk wilt behalen. Hoe efficiënter je organisatie, hoe sneller, beter en goedkoper je je eindproduct of dienst kunt leveren aan je klanten. Die efficiëntie bereik je door bedrijfsprocessen te optimaliseren.

 

Wat is procesmanagement?

Met procesmanagement zorg je voor een optimale inrichting en realisatie van je organisatiedoelen. De procesmanager verbetert bestaande processen en zet nieuwe processen op.

Procesmanagement is nuttig als individuele afdelingen binnen de organisatie op zichzelf goed functioneren, maar er tussen de afdelingen nog wrijving is. Met procesmanagement verbeter je de communicatie tussen verschillende afdelingen, vermijd je bottlenecks in de logistieke afdeling en te veel of juist te weinig controlemomenten tijdens processen.

Het verschil tussen procesmanagement en projectmanagement

Bij procesmanagement draait het om continue verbetering. Processen worden geoptimaliseerd en steeds opnieuw tegen het licht gehouden.

Daarnaast draait het bij projectmanagement om een goede afronding van ieder project. Een projectmanager kan daarbij verbeteringen aanbrengen, maar dat is niet het hoofddoel van zijn of haar werk. Bovendien zijn projecten eindig, terwijl processen steeds opnieuw worden doorlopen.

Procesmanagement modellen en formats

Er zijn verschillende modellen en formats om procesmanagement succesvol te maken. Die dienen om continue verbetering te waarborgen. Bekende modellen zijn de PDCA-cirkel (Plan, Do, Check & Act), Lean Sigma en Six Sigma. Bij AFAS hebben we ook een eigen variant gemaakt, namelijk SIMPLR.

SIMPLR

Het procesmanagement model van AFAS, SIMPLR, gebruiken wij voor al onze implementaties. Met SIMPLR staan alle taken die bij een implementatie horen meteen voor je klaar in onze klantportal. Samen met alle stakeholders zorg je ervoor dat jouw implementatie een succes wordt. Op die manier wordt de uitvoering meer een co-productie. Daarin ligt de nadruk op gezamenlijke commitment, gedeelde verantwoordelijkheden, kennis delen en resultaatgerichtheid.

Voordelen van procesmanagement

Nieuwe processen implementeren en bestaande processen verbeteren kost tijd, geld en energie. Toch levert het veel voordelen op. De grootste voordelen van procesmanagement op een rij:

  • Productiviteit: als je processen stroomlijnt, dan veranderen of verdwijnen overbodige en inefficiënte taken. Waar mogelijk automatiseer je werkzaamheden. Daardoor worden werknemers productiever. En nog belangrijker: je stelt je medewerkers in staat om op hun kerntaken te focussen.
  • Kostenvermindering: natuurlijk is dat een belangrijk onderdeel van bedrijfsvoering. Wanneer de productiviteit stijgt, gaan de kosten omlaag. Je bespaart ook kosten door overbodige processen te laten vervallen.
  • Klantfocus: succesvol procesmanagement heeft ook een positief gevolg voor de klant. Dat kan ook bijna niet anders met een hogere productiviteit, lagere kosten en een doorlopend verbeterproces. De Lean Sigma-methode legt veel nadruk op klanten. Maar ook andere vormen van procesmanagement hebben als doel om klanten sneller en beter te helpen.

Hoe procesmanagement implementeren binnen je bedrijf?

Eerst stel je een procesmanager aan. Die voorzie je dan uiteraard van de juiste middelen. Denk hierbij aan software voor procesmanagement. Meestal zit die verwerkt in een ERP-systeem.

Met procesmanagement-software maak je bedrijfsprocessen inzichtelijk. Je kan ook makkelijk analyses draaien, statussen monitoren en eigenaarschap waarborgen. Daardoor krijg je inzicht in processen en kun je risico's inschatten. Procesmanagement software geeft je ook overzichten en modellen en je krijgt overzichtelijke rapportages.

Wil je er zeker van zijn dat je processen vlekkeloos verlopen én continu worden geoptimaliseerd? Werk dan aan het verbeteren van je procesmanagement. Zo stroomlijn je belangrijke processen, werk je efficiënter en maak je klanten gelukkiger.

Heb je de juiste tools in huis voor procesmanagement?

Veel administratieve bedrijfsprocessen binnen je organisatie zijn met elkaar verbonden. Van je relaties beheren tot je medewerkers uitbetalen en van projecturen schrijven tot de financiële administratie. Daarom hebben we één compleet ERP-systeem ontwikkeld waarin al die activiteiten plaatsvinden en samenkomen. Zo verlies jij geen tijd aan dubbele vastlegging, je werkt super efficiënt en je richt je zorgeloos op je kerntaken.