5 tips voor elk bedrijf dat razendsnel groeit!

Stel je voor dat je bedrijf in een enorme groeifase zit, en je klantenportefeuille op korte termijn vertienvoudigt. Wat zijn dan de gevolgen voor je onderneming? En zijn er aandachtspunten die je niet uit het oog mag verliezen? Lees de 5 tips voor elk bedrijf dat stevig groeit.
  1. Optimaliseer je processen vóór je nieuwe mensen aanneemt

Als je bedrijf snel groeit, overweeg je misschien om nieuwe medewerkers aan te werven. Vele handen maken licht werk, denk je dan. Maar voor je die stap zet, sta je het best even stil bij je huidige werkwijze en processen. Want door de nieuwe schaalgrootte kun je ongetwijfeld een aantal taken automatiseren, waardoor je slimmer en efficiënter werkt. Zo krijg je extra ruimte om de groei van je onderneming op te vangen. 

Neem ook voldoende tijd voor je zoektocht naar nieuw personeel: onder tijdsdruk neem je misschien mensen aan die niet geschikt zijn voor de job. Het juiste talent vinden op de arbeidsmarkt is vaak een uitdaging. Vooral ICT’ers en technici zijn gegeerd wild en moeilijk te vinden. Een uitzendbureau of selectiekantoor helpt je bij je speurtocht, maar hou de teugels van het selectieproces stevig in handen. Anders loop je het risico dat je mensen aanwerft die niet matchen met je bedrijfscultuur.

  1. Waak over je cashflow

Nieuwe klanten verwelkomen geeft je een fantastisch gevoel – een kick. Maar zorg ervoor dat je niet wakker wordt met een kater.

“Als de bestellingen binnenstromen, moet het snel, snel gaan in je bedrijf”
- Johan Geeroms, senior riskmanager bij kredietverzekeraar Euler Hermes. 

“Als het snel moet gaan vergeet je vaak de kredietwaardigheid van je klanten te checken. Als die klanten dan te laat betalen, raak je als groeibedrijf in de problemen. Simpelweg omdat er te weinig werkkapitaal op je rekening staat.” 


Ook wanneer je internationaal onderneemt, zijn de betaalgewoonten een belangrijk aandachtspunt – in andere landen kunnen die gewoonten sterk afwijken. Zo wacht je in Spanje gemiddeld 60 dagen op de betaling van je factuur. In Portugal zijn dat zelfs 70 dagen. Zonder voorzorgsmaatregelen zit je dan snel krap bij kas. 

Een gebrek aan positieve cashflow is hét struikelblok bij snelle groeiers. Dan heb je te veel openstaande facturen en te weinig kapitaal om eventuele tegenvallers op te vangen. Zorg daarom voor een stevig doortimmerd debiteurenbeheer en maak heldere betaalafspraken met je klanten. Ook een liquiditeitsprognose is broodnodig voor groeiers: je brengt dan in kaart wat de verwachte ontvangsten en betalingen zijn voor je bedrijf in een bepaalde periode. Als je die oefening zorgvuldig maakt, heb je een handige leidraad voor de timing van je aankopen en investeringen. 

Er zijn nóg middelen die je cashflow positief beïnvloeden. Leasing bijvoorbeeld, wanneer je machines, auto’s of ICT-apparatuur in huis haalt. Of denk aan factoring: dan besteed je het beheer van je debiteuren uit, eventueel gekoppeld aan een financiering van de openstaande factuurbedragen.

  1. Maak een netwerk van leveranciers

Krijgt je bedrijf vleugels? Kijk dan even achterom en controleer of je leveranciers nog wel meevliegen. Want misschien kunnen die je groeitempo niet volgen. Wanneer ze afhaken moet je extra leveranciers en dienstverleners zoeken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt partners nodig waarop je kunt bouwen en tegelijk zijn er veel criteria waaraan ze moeten voldoen. Denk maar aan de prijs en stiptheid van de leverancier, of aan de kwaliteit van het geleverde werk. Anders gezegd: je zoektocht naar betrouwbare, nieuwe leveranciers vraagt tijd en brengt de nodige kopzorgen met zich mee. Hoe voorkom je dan problemen wanneer je (te) snel groeit? Maak vanaf nu werk van een uitgebreid netwerk met leveranciers: leg en onderhoud contacten, en test die nieuwe aanbieders uit. Voor je het weet krijgt je onderneming vleugels en kun je die nieuwe leveranciers niet meer missen.

  1. Blijf werken als een ondernemer

Plots maakte je de sprong van klein naar middelgroot of groot bedrijf. Je order­por­te­feuil­le puilt uit, er ontstaan nieuwe afdelingen in je bedrijf en er verschijnen middenmanagers op het toneel. Ondertussen zit je tijdens het sociaal overleg aan tafel met de vertegenwoordigers van je werknemers. Kortom: je hebt het druk, druk, druk. Je eerste reactie? Alles zélf in de hand houden. Daarom vul je je dagen met brandjes blussen en operationele beslommeringen. Terwijl het strategische en creatieve werk op de achtergrond verdwijnt. Zonder het goed te beseffen werd je meer manager dan ondernemer. Kan dat anders? 

“Ik bemoeide me écht met alles in mijn bedrijf en ik wou overal mijn stempel op drukken. Maar op den duur ging dat simpelweg niet meer”, zegt Jeroen Derwort. Hij is oprichter van Gamebasics, een bedrijf dat in 2009 internationaal doorbrak. “Dus besloot ik om een manager operations in dienst te nemen – mijn beste beslissing in die periode. Ik kreeg weer de ruimte om te denken en te werken als een rasechte ondernemer en die ruimte heb je nodig wanneer je sterk groeit.” Het sleutelwoord van dit verhaal? Delegeren!

  1. Neem voldoende rust 

Het is zalig wanneer je zaak loopt als een trein. Groeien geeft je een kick en dan krijg je energie om nóg meer uitdagingen aan te gaan. Maar vergeet niet om af en toe wat gas terug te nemen. Voldoende rust is niet alleen nodig om je batterijen weer op te laden. Rust en ontspanning zorgen er ook voor dat je ideeën en inspiratie krijgt. Anders gezegd: voldoende rust is de ideale basis voor nog meer groei.

Geïnteresseerd hoe onze software je groeipijnen kan opvangen?