Automatisering het einde van de boekhouder?

Het beroep van de boekhouder en accountant verandert snel door digitalisering en automatisering. De vraag is of investeren in IT voldoende is om overeind te blijven. “Nee”, zegt Michel van Dijk van advieskantoor Focus 4u. “Want hoe meer werk je automatiseert, hoe belangrijker je medewerkers worden.”

Van cijfervreter naar businesscoach

Volgens Michel van Dijk is de digitalisering niet meer te stoppen in de boekhoud- en accountantskantoren. De cijferberoepen zijn dan ook ideaal om te automatiseren. In essentie gaat het over gegevens die je vastlegt in verschillende rubrieken. Software doet dat werk sneller en met minder fouten dan mensen.

Het resultaat van die digitalisering is al een tijdje zichtbaar op de markt. Boekhoudkantoren leggen steeds meer de klemtoon op het advies dat ze geven aan hun klanten. En kantoren die zich echt willen onderscheiden, kruipen in de rol van de businesscoach. Die verschuiving is broodnodig, want door alleen een foutloze administratie in de kijker te zetten, maak je het verschil niet meer.

 En kantoren die zich echt willen onderscheiden, kruipen in de rol van de businesscoach.

Meer transparantie

De digitalisering heeft volgens Michel nog een belangrijk gevolg: meer transparantie. “Wanneer je als boekhouder je klanten toegang geeft tot een portaalsite, bijvoorbeeld om documenten uit te wisselen of om rapporten aan te bieden, dan geef je ook een stukje interne keuken vrij. De klant krijgt zicht op je processen, en ziet precies wat je doet en hoeveel tijd dat in beslag neemt. Hij volgt alles op de voet via de portaalsite en ziet vaak welke verrichtingen al dan niet automatisch gebeuren.” 

Die openheid levert je veel goodwill op, tenminste als je volledig transparant bent. Michel van Dijk: “Vroeger plaatste de boekhouder een algemene omschrijving op zijn facturen. Iets zoals: ‘De voor u verrichte werkzaamheden in de maand …’ Klanten hebben het daar vandaag moeilijk mee en willen precies weten hoeveel de btw-aangifte of de neerlegging van het jaarverslag kost. Ook dat is transparantie. Jammer genoeg bestaat er nog bij veel kantoren een weerstand om die openheid te tonen.”

Andere relatie

Meer transparantie heeft als gevolg dat de klant meer vragen stelt. Dat is logisch: via de portaalsite of app van zijn boekhoudkantoor ziet de ondernemer in real time hoe hij ervoor staat. Vaak is het maar een kwestie van een paar muisklikken en hij heeft het gewenste rapport bij de hand. En dan komen de vragen boven water: wat kan ik doen om mijn kosten beter onder controle te houden? Welke stappen onderneem ik om die investering wél mogelijk te maken? Door de automatisering wordt de relatie tussen de boekhouder en zijn klant-ondernemer dus veel intenser.

De soft skills van de medewerkers op het boekhoudkantoor worden héél belangrijk. Je hebt professionals nodig die met mensen kunnen omgaan. Die voelen wat er leeft bij de klant-ondernemer. Natuurlijk blijven de klassieke kwaliteiten van de cijferberoeper essentieel, maar software neemt een deel van die rol over. Wie vandaag wil winnen als boekhoudkantoor investeert in digitalisering én in mensen.

Uitbreiding dienstenpakket

Doordat de band tussen de boekhouder en zijn klanten intenser wordt, krijgt hij ook meer vragen over onderwerpen die buiten zijn kerntakenpakket vallen. Denk aan materies rond strategisch management, innovatie en zelfs marketing. Resultaat? We zien boekhouders en accountants die allianties sluiten met experts in verschillende domeinen. Kwestie van de klant zo goed mogelijk te kunnen bedienen.