Veel bedrijven hebben een aparte website voor hun vacatures: een werken-bij site. Omdat deze site losstaat van de bedrijfswebsite, moet je dus twee websites bijhouden. Toch adviseren we bij AFAS altijd om hiervoor te kiezen. Waarom? Wat levert het op? Het antwoord is simpel: meer sollicitanten. Een goede werken-bij site is niet alleen een afzonderlijke website, maar voldoet aan meer criteria. Hij heeft een duidelijke employer branding, is goed indexeerbaar door zoekmachines en laat je recruitmentafdeling overuren draaien. Je kunt niet verwachten van een sollicitant dat hij of zij een goed beeld krijgt van je bedrijf wanneer je alleen een pagina met vacatures hebt.
Sollicitanten kijken naar meer dan alleen de vacature. Ze willen weten waar ze komen te werken en vooral met wie. Het is daarom verstandig om een duidelijke employer branding te hebben voor je bedrijf. Branding zit in alles. In de vormgeving van je website, het taalgebruik en de algehele uitstraling.
Kijk naar je organisatie. Wie zijn jullie? Dragen de meeste mensen een spijkerbroek en een T-shirt? Is de bedrijfscultuur informeel? Kies dan voor een vormgeving die daarbij past, bijvoorbeeld speels en kleurrijk.
Hebben jullie duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden? Een zakelijke dresscode? Ga dan voor een meer zakelijke, klassieke uitstraling. Zorg ervoor dat de sollicitant een goed beeld krijgt van wie jullie zijn en wat er van hem of haar wordt verwacht.
Er is één gouden regel voor foto’s op je werken-bij site: gebruik geen stockfoto’s! Jong talent vraagt zich direct af of je iets te verbergen hebt. Zit je om foto’s verlegen? Laat dan je ‘eigen’ stockfoto’s maken. Investeer eenmalig in een fotograaf die 2 uurtjes foto’s komt maken op je kantoor. Of wie weet heeft een collega dit wel als hobby. Foto’s hoeven niet perfect te zijn, juist de dagelijkse gang van zaken wil je laten zien! Uiteraard is het wel verstandig om de stapels papier (hoe digitaal ben jij?) en rondslingerende kopjes koffie op te bergen.
Na een sollicitatie zit een sollicitant doorgaans in spanning. Wanneer kan hij of zij een reactie verwachten? Mag ik op gesprek komen? En als het niks wordt, wat kan ik de volgende keer beter doen? Het zijn allemaal vragen die je als bedrijf moet willen beantwoorden. Een online sollicitatieportal kan bijvoorbeeld heel goed bij helpen. Veel vragen kan je al wegnemen door deze duidelijk te omschrijven op je werken-bij website of portaal. Zo laat je zien dat jij je zaakjes goed op orde hebt en breng je de nodig rust naar je sollicitant. Wel zo netjes toch?
Houd altijd in je achterhoofd: hoe zou jij het ervaren als je als onbekende zou solliciteren bij jou bedrijf? Zou je je serieus genomen voelen?
Na het lezen van deze longread weet je ook hoe jouw bedrijf meer talent kan aantrekken.